piątek, 27 kwietnia 2018.
Strona główna > Kącik kulinarny > Dorsz z piekarnika

Dorsz z piekarnika

Dorsz z piekarnika
Data publikacji: 2017-09-28 10:13
Ostatnia aktualizacja: 2017-11-08 14:34
Wywietleń: 1416 294031

Dorsz pieczony w piekarniku to pyszna propozycja na zdrowy i dietetyczny obiad. Dorsz ma chude białe mięso, które jest delikatne i bardzo łatwe do przyrządzenia. Ryba ta zawiera cenne kwasy omega-3 oraz jest dobrze przyswajalnym źródłem białka i selenu, dlatego warto ją jeść często. Idealnie łączy się ze świeżymi, gotowanymi czy pieczonymi warzywami.

SKŁADNIKI na 1 porcję

1 filet z dorsza

½ małego pęczka koperku

3 ząbki czosnku

2 łyżki masła

2 łyżki soku z cytryny

sól

pieprz

 

Dorsza można przyprawić na wiele sposobów. Idealnie pasują do niego sok i skórka z cytryny oraz świeże zioła, takie jak natka pietruszki, koperek czy kolendra. Jest wiele możliwości przygotowania dorsza. Można go na przykład upiec w pesto, w sosie pomidorowym, w sosie sojowym lub w płatkach migdałowych. Pasują do niego niemal każde smaki, a jeśli będzie brakowało nam pomysłu – dorsz jest równie dobry przyprawiony wyłącznie solą i świeżo mielonym pieprzem. Popularnym sposobem pieczenia dorsza w piekarniku jest użycie papilotek, czyli szczelnie zawiniętych torebek zrobionych z folii aluminiowej lub pergaminu. Dorsz pieczony w ten sposób częściowo gotuje się na parze i we własnym soku, dlatego jest bardziej wilgotny i aromatyczny. Ważne, aby ryby nie piec zbyt długo – przetrzymana w piekarniku zaczyna się robić sucha.

Filet z dorsza należy delikatnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.

Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć nim rybę.

Skropić ją sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem.

Tak przygotowaną rybę umieścić na kawałku folii aluminiowej.

Położyć na niej jeszcze pęczek koperku oraz kawałek masła.

Zawinąć folię i wstawić rybę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Piec około 30 minut. Podać z ziemniakami lub frytkami oraz ulubionymi warzywami.

Fot. Marek KLASA

 

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
5
na godz. 06:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Fontanna przy deptaku trysnęła kolorami
Zakwitły szczecińskie magnolie
Potańcówka w filharmonii z paprykarzem i oranżadą
Poprzedni Następny

Nekrologi

W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy