niedziela, 24 września 2017.
Strona główna > Wiadomości > Woskiem nakrapiane

Woskiem nakrapiane

Woskiem nakrapiane
Data publikacji: 2016-03-24 20:17
Ostatnia aktualizacja: 2017-08-09 23:39
Wywietleń: 828 125708

Warsztaty zdobienia jaj woskiem zorganizowało w restauracji Bachus przy ul. Siennej szczecińskie Convivium Slow Food. Była to propozycja dla dorosłych i dzieci.

Organizatorzy podkreślają, że slow food to nie tylko idea związana z kultywowaniem produktów żywnościowych, ale również tradycji. Szczecińskie convivium co roku przed świętami organizuje warsztaty malowania jaj woskiem. Jest to tradycyjna metoda ozdabiania, której początek w Polsce datuje się na X wiek.

- Technika jest łatwa, w mojej rodzinie przekazywano ją sobie z pokolenia na pokolenie - mówi Izabela Kesselring, która prowadziła warsztaty. - Mnie nauczyła jej mama. Najpierw jaja są nakrapiane woskiem, a potem zanurzane w farbie. Efekt jest trochę magiczny.

Nawet opiekunowie, którzy przyprowadzali dzieci na warsztaty, wciągali się z robienie pisanek.

- Zdobienie pisanek może być bardzo rodzinnym, integrującym zajęciem - mówi Izabela Kesselring. ©℗

(gan)

Fot. Ryszard PAKIESER

Woskiem nakrapiane Woskiem nakrapiane Woskiem nakrapiane Woskiem nakrapiane

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu

Filmy

Elektryczny autobus w zajezdni
Wielkie latawce na niebie
Korki na Sczanieckiej
Poprzedni Następny

Nekrologi