poniedziałek, 18 grudnia 2017.
Strona główna > Wiadomości > Wegetariański stół

Wegetariański stół

Wegetariański stół
Data publikacji: 2017-04-16 11:28
Ostatnia aktualizacja: 2017-08-10 00:26
Wywietleń: 297 240870

Statystyczny Kowalski nie wyobraża sobie świąt bez szynki, białej kiełbasy, mięsnych sosów i oczywiście dużej ilości przyrządzanych na różne sposoby jaj. Ale święta, także bardzo uroczyście, celebrują także wegetarianie, których w naszym kraju powoli, ale jednak systematycznie przybywa.

Fakt ten potwierdzają handlowcy, którzy równie systematycznie powiększają swoją ofertę kulinarną. Nie czynią tego bez powodu, bo na klientach, którzy nie jedzą mięsa i wędlin również można zarobić. Także przed świętami.

Ta oferta jest coraz bogatsza. Już każda duża galeria handlowa ma osobne stoiska, z których korzystają wegetarianie, a także weganie. Ale nie tylko oni, bo z tych stoisk korzystają także klienci jedzący mięso. Chcą spróbować wegetariańskich przysmaków, wzbogacają nimi swoją dietę, a kupowane w takich miejscach produkty traktują jako składnik „zdrowego odżywiania”. Poza dużymi galeriami handlowymi mniejsze sieci handlowe i dyskonty, także zauważają „bezmięsnych”. A są przecież jeszcze sklepy wyspecjalizowane w produktach bezmięsnych i wegańskich i lokale gastronomiczne z taką samą ofertą.

Co zatem kupuje wegetarianin na świąteczny stół? To oczywiście zależy od jego upodobań kulinarnych. Ale na pewno na jego stole pojawia się wiele produktów zbożowych, warzyw i owoców. Nie brakuje także na tym stole potraw tradycyjnych, tylko przyrządzanych na bazie produktów bezmięsnych. Może to być np. sałatka w stylu greckim, w której ryby zastępuje smażone tofu. Bigos z kwaszonej kapusty można wzbogacić „kostką sojową”, która pełni w tym przypadku rolę „kiełbasy”. Inne produkty (np. papryka, suszone grzyby) i przyprawy są takie same jak w przypadku tradycyjnego bigosu. Na wegetariańskim świątecznym stole nie zabraknie zapewne także pasztetów z warzyw i pysznych humusów, które są w bardzo bogatej ofercie. Zatem – smacznego!

(mos)

Fot. Robert Stachnik

Komentarze

pyszny humus
czyli bezpostaciowe, organiczne szczątki w różnym stadium mikrobiologicznego i fizykochemicznego procesu rozkładu, głównie roślinne, nagromadzone w glebach, albo na jej powierzchni (np. w lesie) - idealna nazwa dla wegetariańskiego "dania"
2017-04-18 07:14:00
Biesiadnik
A buraki przerobić na sznycle
2017-04-17 09:44:07

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Ostatni dzień jarmarku
Czego szczecinianie życzą na nowy rok
Jarmark Bożonarodzeniowy 2017
Poprzedni Następny

Nekrologi