Gwarno, radośnie, a przede wszystkim bardzo smacznie i zdrowo było wczoraj przed budynkiem Szkoły Podstawowej nr 56 im. kpt. Maciejewicza przy ul. Jacka Malczewskiego w Szczecinie. Uczniowie, rodzice i nauczyciele zjedli razem pyszne, pełne wartościowych składników śniadanie, które przygotowała każda z klas. Po to, by przeżyć wspólnie coś fajnego i integrującego, a także utrwalić sobie zdrowe nawyki żywieniowe.
Imprezę zorganizowano z inicjatywy Rady Rodziców, której ochoczo przyklasnęli nauczyciele i szkolna pani dietetyk. Bo choć placówka dba, by w menu uczniów na stołówce przemycać jak najwięcej warzyw i owoców, i choć na lekcjach sporo się tu mówi o prawidłowych zasadach żywienia, uznano, że warto o tym przypomnieć również w formie wspólnej zabawy. Każda z klas przygotowała więc swoje zdrowe śniadanie, a wiedzę dzieci z tego zakresu oceniało jury na czele ze szkolną Magdą Gessler, w rolę której wcieliła się dyrektor SP 56 Bożena Wojtkiewicz.
- Hasło naszej szkoły brzmi: "Trzymamy się razem" - przypomina B. Wojtkiewicz. - Postanowiliśmy więc razem przygotować i zjeść zdrowe śniadanie. Dzieci mają okazję zjeść ten ważny posiłek w radosnej atmosferze, zainspirować się daniami, skosztować nowych rzeczy.
Stoły pełne były wymyślnych smakołyków. Klasa II b przygotowała pyszną i zdrową sałatkę owocową. Czy jej uczniowie na co dzień jedzą owoce i warzywa?
- Jem, i to pięć razy dziennie - mówi Szymon Opas. - No, może trochę mniej. Bardzo lubię pomidory.
- A moje ulubione warzywo to brokuł - chwali się Hania Molęda.
- A ja lubię marchewkę - zapewnia Ania Marciniak.
Klaudia Zacharczuk, która w SP 56 jest dietetykiem przyznaje, że świadomość dzieci na temat zdrowego odżywiania jest coraz większa. Duża w tym rola rodziców, bo to oni przygotowują swoim dzieciom posiłki, pakują śniadaniówki i pokazują, co jest dobre, a co nie.
- Dużo pomogła też ustawa wycofująca śmieciowe jedzenie ze sklepików - mówi K. Zacharczuk. - Najprościej dać dziecku na śniadanie słodką bułę, ale kanapka z pełnoziarnistego pieczywa to dla jego zdrowia zdecydowanie lepsza alternatywa.
W szkolnej imprezie wzięli też udział studenci Uniwersytetu Szczecińskiego, którzy przygotowali dla uczniów zestawy pytań (w języku polskim, niemieckim i angielskim) związanych z odżywianiem. Najlepsi w konkurencji mogli liczyć na nagrodę dyrekcji szkoły.
Anna Gniazdowska
Fot. Ryszard PAKIESER