Czwartek, 25 kwietnia 2024 r. 
REKLAMA

Ryby i słodkości na bulwarach

Data publikacji: 22 marca 2016 r. 09:59
Ostatnia aktualizacja: 11 kwietnia 2021 r. 15:48
Ryby i słodkości na bulwarach
 

Na Bulwarze Piastowskim w Szczecinie w tym sezonie mają rozpocząć działalność dwa kolejne pawilony gastronomiczne. W jednym oferowane będą potrawy z ryb i owoców morza. Drugi to kawiarnia, cukiernia i pijalnia czekolady. Nowością nad Odrą będą też lody mrożone w ciekłym azocie.

Do tej pory na odnowionych nadodrzańskich bulwarach stanęło sześć pawilonów. Dwa z nich działają na bulwarze Piastowskim, blisko mostu Długiego. To restauracja "Stockholm Kitchen&Bar", mająca skandynawską ofertę kulinarną i stylistykę, oraz "The Greek Ouzeri" - restauracja z kuchnią grecką, bar i kawiarnia.

Zarządca nadodrzańskich nabrzeży, miejska spółka Żegluga Szczecińska, w zeszłym roku ogłosiła przetargi na 10-letnią dzierżawę gruntów pod dwa kolejne pawilony gastronomiczno-handlowe na bulwarze Piastowskim. Staną bliżej Trasy Zamkowej (w okolicy rzeźby Ludomira Mączki).

- W jednym będzie restauracja serwująca owoce morza i ryby, należąca do spółki powiązanej z Chiefem - informuje Mariusz Grab, prokurent Żeglugi Szczecińskiej. - Drugi to cukiernia i kawiarnia z pijalnią czekolady. Lokal poprowadzi Baltica Katarzyny Wójcik, do której należy "Stockholm".

Zgodnie z umową, pawilony miały rozpocząć działalność do końca kwietnia tego roku, ale przedłużyło się uzyskiwanie pozwoleń na budowę. Nie wiadomo więc, kiedy lokale będą gotowe.

Nowości dotyczą również istniejących pawilonów na nabrzeżu Pasażerskim (w pobliżu dawnego Dworca Morskiego). W dwóch są nowi dzierżawcy. "Red Rocket Pub" już jesienią ub. roku przeobraził się w restaurację i winiarnię "Paladin".

- Oferuje ona oryginalne dania włoskie, m.in. pizzę, oraz importowane z Włoch wina - mówi M. Grab. - "Paladin" ma również kucharza Włocha.

Sąsiadująca z tym pawilonem dawna cukiernia ma ruszyć wraz z rozpoczęciem sezonu - pod szyldem "Minus 200". Hitem mają w niej być lody mrożone w ciekłym azocie (czyli w minus 196 st. C).

- Nowi dzierżawcy odkupili pawilony od poprzednich właścicieli, ale weszli w już funkcjonujące umowy - wyjaśnia M. Grab. - Dlatego rodzaj działalności został utrzymany.

Jak się dowiedzieliśmy, dotychczasowi dzierżawcy zrezygnowali, gdyż zajęli się innym rodzajem biznesu. ©℗

Tekst i fot. (ek)

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Do: "Ceny???"
2016-03-22 15:29:30
Każdy wie o czym mowa. Jeżeli 2 litry coli kosztują w sklepie 4,50 zł (w hurtowni jeszcze mniej), a szklanka 200 ml w lokalu kosztuje od 5 zł w górę, to oznacza, że 2 litry coli w lokalu kosztują 50 zł, czyli jest to nie zwyczajowe 20-25%, którymi powinni się zadowolić gastronomicy, a ponad 10 razy więcej.
OBSERWATOR
2016-03-22 13:11:45
POLECAM LOKALE W CENTRUM MIASTA. TAM JAKBY CENY NORMALNIEJSZE. NIE MA CO PRZEPŁACAĆ. DZIĘKUJE ZA UWAGĘ.
Ceny ???
2016-03-22 12:22:26
"Prywaciarska chciwość" ??? Policz tumanie tą prywaciarską chciwość.Przychód-zakuplokalu-dzieżawa terenu-zus-vat-energia-dochodówka razy te tłumy na bulwarze i masz prywaciarską chytrość
henryka szczecin
2016-03-22 12:15:42
No właśnie! Dla nas Emerytów ceny zaporowe.Kilka dni temu byłyśmy w kilka osób na łasztowni, na plenerze fotograficznym.Jedna z koleżanek miała chęć na czekoladę do picia. Poszłyśmy w kilka pań do jednego lokalu właśnie przy Bulwarze.Takie były ceny,że szybciej wyszłyśmy jak weszłyśmy.Apeluję! aby na szczecińską kartę Seniora zrobili upusty,jakie obowiązują w niektórych kafejkach na szczecińskim Starym Mieście.Pozdrawiam.
Ceny
2016-03-22 10:07:44
Wszystko będzie kwestią cen. O ile nie odezwie się prywaciarska chciwość, to lokale mają szansę na spore zainteresowanie.

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA