Środa, 24 kwietnia 2024 r. 
REKLAMA

Raki, poliki i kiełbasa z renifera

Data publikacji: 30 grudnia 2015 r. 18:20
Ostatnia aktualizacja: 11 kwietnia 2021 r. 15:39
Raki, poliki i kiełbasa z renifera
 

Rozetki, mieszki, parfait, szyfony, gratin czy igiełki - oto, co w sylwestrową noc będą serwowały na swoich stołach szczecińskie lokale. To słownictwo brzmi dość tajemniczo, prawda? Ale w menu niektórych lokali będą też dobrze znane nam wszystkim dania - galantyny, rolady, paprykarze, pasztety i pieczenie.

Prawdziwą ucztę dla zmysłów szykują w sylwestrową noc niektóre z restauracji. Ot, choćby restauracja „Zamkowa" - parfait z gęsich wątróbek w towarzystwie kryształowej galaretki z porto, „Park Hotel" - poliki wołowe z puree ziemniaczano-czosnkowym, chipsem wołowym i borowikiem, „Restauracja Szczecin" - mieszek z nadzieniem kalifornijsko-ligolowym marynowany w brandy, „Kantyna Portowa" - pieczoną kaczkę z puree z grochu i buraczkami z jabłku, „Hotel Atrium - łososia marynowanego w pomarańczach, „Marina Restaurants" - comber jagnięcy na medalionie z dzika z au gratin i skorzonerą.

W wielu lokalach w tę wyjątkową noc będą również serwowane zupy. I tak „Kantyna Portowa" poda zupę krem z dyni oraz żur staropolski z jajem i białą kiełbasą, „Villa Astoria" - zupę krem z brokułów z groszkiem ptysiowym oraz zupę gulaszową, restauracja „Dąbska 7" - barszcz czerwony z krokietem, policki „Dobosz" - zupę seczuańską i żur z białą kiełbasą, „Hotel Atrium" - consome z gęsi, „Marina Restaurants" - krem z białych warzyw z topinamburem z polskimi rakami, „Restauracja Szczecin" - krem z groszku cukrowego serwowany na kremowej rozetce z łososiem wędzonym, „Paul's Fantasia" - sycylijską zupę z parmezanem i cieciorką, „Park Hotel" - krem rakowy z solirodem (tu wytłumaczmy - czyli z rośliną o mięsistych pędach, podobną do skrzypu).

Niektóre z lokali mają wyszczególnione dania, które zostanie podane po północy. I tak w „Paul's Fantasia" będzie to barszcz czerwony z mięsnym ravioli, w „Zamkowej" - bufet mini przekąsek, w skład którego wejdą m.in.: koktajl z krewetek, rolada z kaczki podana na placku ziemniaczanym, w „Villi Astoriii" - zupa gulaszowa, w „Hotelu Atrium" - jak informuje strona internetowa - „mięsa pieczone w całości krojone przez Szefa Kuchni na sali".

Każdy z lokali proponuje swoim gościom szeroki wachlarz zakąsek zimnych. I tak np. „Restauracja Szczecin" będzie serwować: igiełki z indyka zaprawiane w miodzie i sezamie, jajeczka faszerowane kremem kawiorowym, „Dobosz" - roladki szpinakowe z łososiem, szparagi zawijane w szynce i tatar ze śledzia na tartinkach, „Hotel Atrium" - łososia marynowanego w zielonym pieprzu, sandacza w galarecie, sushi, kalmary marynowane, „Karczma pod Kogutem" - szczupaka faszerowanego w całości i faszerowaną kaczkę skąpaną w auszpiku.

Na stołach sylwestrowych nie może zabraknąć słodkości, np. „Zamkowa" zaproponuje gościom szyfon czekoladowy, „Marina Restaurants" - ciasto limetkowo - cytrynowe, „Restauracja Szczecin" - sernik w otoczce orzechowej i szarlotkę z nutą cynamonową, a „Park Hotel" - gałkę lodów z topinambura na kruszonce z orzechami i sezamkiem. 

W menu sylwestrowym niektórych lokali są też dość egzotyczne, a dla niektórych być może nawet kontrowersyjne dania. Ot, np. w „Paul's Fantasia" będzie można skosztować kiełbasy z renifera... ©℗

Monika GAPIŃSKA

Fot. R.PAKIESER

Na zdj.: Szczecińskie lokale prześcigają się w ofercie kulinarnej na noc sylwestrową. Poza egzotycznymi daniami, wiele z nich będzie serwować np. mięsa pieczone.

 

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA