poniedziałek, 18 grudnia 2017.
Strona główna > Wiadomości > Parking zamiast skweru

Parking zamiast skweru

Parking zamiast skweru
Data publikacji: 2015-11-07 17:22
Ostatnia aktualizacja: 2017-08-09 23:28
Wywietleń: 1258 36133

Czytelniczka ze Świnoujścia skarży się, że zlikwidowano skwer z zielenią oraz ławeczkami przy budynku, w którym mieści się m.in. przychodnia i zamiast tego stworzono tam parking. W magistracie odpowiadają, że to nie był skwer przeznaczony do rekreacji, a parking zbudowano, bo na tyłach obiektu samochody się już nie mieściły.

Inwestycja jest już na ukończeniu i powoli wyłania się jej ostateczny obraz. Czytelniczka jest oburzona, że w miejscu zieleni pojawił się betonowy plac i twierdzi, że jest to bardzo zły pomysł.

- Cały ten teren wokół przychodni zamurowano. To jest skandal! Kiedyś można było posiedzieć na ławeczce przy przychodni, a teraz chorzy muszą się przeciskać w smrodzie, wśród samochodów - skarży się „Kurierowi”

W urzędzie miasta odpowiadają, że „przed budynkiem przychodni nigdy nie było skweru, jako miejsca do wypoczynku czy rekreacji. Była natomiast skarpa porośnięta trawą i niewielki trawnik.”

- Skarpa została zniwelowana. Pas zieleni przy budynku pozostał. Podobnie, jak drzewa i trawa, które oddzielają teren przychodni od chodnika i samej ulicy Dąbrowskiego. Dodatkowo nasadzono nową zieleń. Póki co, sadzonki są jeszcze młode i stąd też może mało widoczne. Dodatkowo na wiosnę zaplanowano kolejne nasadzenia. Nie zlikwidowano również żadnej z istniejących tam wcześniej ławek - podaje Hanna Lachowska z Biura Informacji i Konsultacji Społecznych w Urzędzie Miasta Świnoujście.

Przypomina także, że wiele osób narzekało, że istniejący na tyłach przychodni parking jest niewystarczający i potrzebne są dodatkowe miejsca. W odpowiedzi na to miasto zdecydowało o budowie nowych miejsc przed przychodnią.

- Dzięki temu chorzy mający problem z poruszaniem się, mogą skrócić drogę do przychodni do minimum. Jednym z wykonanych elementów inwestycji jest chodnik prowadzący do wejścia do przychodni. Zrobiono go właśnie po to, aby osoby udające się do przychodni miały do niej bezpieczne dojście - tłumaczy H. Lachowska. - Inwestycja nie została jeszcze oddana do użytkowania. ©℗

Tekst i fot. BaT

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Ostatni dzień jarmarku
Czego szczecinianie życzą na nowy rok
Jarmark Bożonarodzeniowy 2017
Poprzedni Następny

Nekrologi