środa, 23 sierpnia 2017.
Strona główna > Wiadomości > Mistrzowska gęsina

Mistrzowska gęsina

Mistrzowska gęsina
Data publikacji: 2016-11-01 10:20
Ostatnia aktualizacja: 2017-08-10 00:00
Wywietleń: 1038 167254

Niebawem po raz czwarty w Szczecinie odbędzie się konkurs na najsmaczniejszą potrawę z gęsiny. Organizuje go tutejszy Slow Food. Chętni kucharze, także amatorzy, mogą się zgłaszać jeszcze do soboty, 5 listopada.

Konkurs, jak co roku, odbędzie się 11 listopada i jest częścią slowfoodowej ogólnopolskiej akcji "Gęsina na św. Marcina". Ma za zadanie promocję gęsiny i oczywiście lokalnych kulinarnych talentów.

- Spotkamy się w Park Hotelu - mówi Andrzej Buławski, szef Slow Food Convivium Szczecin. - Do tej pory swój udział zapowiedziało dwanaście zespołów reprezentujących restauracje z całego województwa, a także szkoła gastronomiczna z ul. Sowińskiego w Szczecinie. Nadal czekamy na chętnych.

Przy ocenie potraw liczy się oczywiście najbardziej wyjątkowy i urzekający smak, ale bardzo ważne jest też wykorzystanie jak największej ilości lokalnych produktów. Szefem jury będzie zawodowy kucharz Adam Chrząstowski z Krakowa. W ręce najlepszych trafi m. in. prezentowana na zdjęciu statuetka.

Zgłoszenia do konkursu przyjmowane są do 5 listopada, można je kierować (a także pytania od osób zainteresowanych) na adres: abulawski@wp.pl lub telefonicznie - nr 601 286 531.

W dniu konkursu, 11 listopada, Slow Food Convivium Szczecin obchodzić będzie swoje pięciolecie. Jego członkowie i sympatycy spotkają się z tej okazji na uroczystej kolacji. (gan)

fot. Anna Gniazdowska

Andrzej Buławski prezentuje statuetkę, która trafi w ręce najlepszych kucharzy uczestniczących w konkursie.

 

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu

Filmy

Mistrzostwa Europy w siatkówce coraz bliżej
Splash of Colors
Pożegnaliśmy żaglowce
Poprzedni Następny

Nekrologi

Zofia Biedka