wtorek, 24 kwietnia 2018.
Strona główna > Wiadomości > Kulinarna decyzja radnych

Kulinarna decyzja radnych

Kulinarna decyzja radnych
Data publikacji: 2018-04-07 22:26
Ostatnia aktualizacja: 2018-04-09 16:51
Wywietleń: 3296 321661

Miasto chce przekazać spółce Żegluga Szczecińska Turystyka Wydarzenia kilka atrakcyjnych działek na Łasztowni. Na tym terenie miałby powstać m.in. Food Port dla mobilnych restauracji.

Miasto chce przekazać w wieczyste użytkowanie swojej spółce ŻSTW kilka działek na Łasztowni wchodzących w skład nabrzeża Starówka. Spółka ta na mocy uchwały Rady Miasta z listopada 2015 roku administruje szczecińskimi nabrzeżami (oprócz nabrzeża Wieleckiego i bulwaru Chrobrego położonych u stóp Wałów Chrobrego, o które miasto toczy od kilku miesięcy wojnę z Polską Żeglugą Morską). W ubiegłym roku zakończyła się przebudowa i modernizacja nabrzeży na Łasztowni. W tym m.in. nabrzeża Starówka. Miejsce to szybko zyskało uznanie mieszkańców i stało się jedną z wizytówek Szczecina.

Ale miasto ma kolejny pomysł na uatrakcyjnienie tego miejsca. Do przewodniczącej RM trafił już wniosek z Wydziału Gospodarki Komunalnej Urzędu Miejskiego o zaopiniowanie przez radnych przekazania Żegludze Szczecińskiej kilku działek przy nabrzeżu Starówka.

– W celu aktywizacji działalności w obrębie tego nabrzeża oraz zapewnienia kompleksowej obsługi przedsięwzięć i imprez organizowanych na tym terenie wydział planuje wydzierżawienie spółce terenów bezpośrednio przylegających do nabrzeża – stwierdził we wniosku zastępca dyrektora Wydziału Gospodarki Komunalnej.

Okazuje się, że jednym z pomysłów na uatrakcyjnienie tego miejsca jest stworzenie tzw. Food Portu dla foodtraków – samochodów, mobilnych restauracji, z których sprzedawane są różne potrawy, np.: lody tajskie, gofry, świeżo wyciskane soki, frytki, kebaby czy burgery. Według urzędników to miejsce na taką działalność już się sprawdziło w ubiegłym roku. Wtedy od sierpnia do września przy nabrzeżu Starówka działała tzw. Aleja Foodtraków. W jej skład wchodziło tylko kilka samochodów. Teraz miałoby ich być więcej. Ile, na jakich zasadach miałyby działać, kiedy Food Port miałby rozpocząć działalność i w jakim okresie – na razie nie wiadomo.

– Trwają prace nad tym projektem i na ten moment Żegluga Szczecińska nie udziela szczegółowych informacji dotyczących tego tematu – stwierdził Mateusz Lipka, rzecznik prasowy spółki.

Wniosek Wydziału Gospodarki Komunalnej UM trafi teraz pod obrady radnych i komisji Rady Miasta.

(dar)

Fot. Anna Gniazdowska

Komentarze

szczeciniak
no wlasnie... This Is Sparta !!!
2018-04-08 20:21:43
:)
@B:o tym decyduje sanepid, czasem patrzac na chociazby program kuchenne rewolucje widac to co sie dzieje w niby wielkich i slawnych "restauracjach"...skoro sa na to chetni i zyja widac jest ok;-),oby wiecej bylo browarów rzemieslniczych
2018-04-08 18:23:20
B
I po co, żeby jeść podejrzane potrawy wprost że starego samochodu,które przygotowywane są w spartańskich warunkach?
2018-04-08 10:00:03

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
7
na godz. 06:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Fontanna przy deptaku trysnęła kolorami
Zakwitły szczecińskie magnolie
Potańcówka w filharmonii z paprykarzem i oranżadą
Poprzedni Następny

Nekrologi

kondolencje

W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy