czwartek, 14 grudnia 2017.
Strona główna > Wiadomości > KONKURS. Łosoś ze snu

KONKURS. Łosoś ze snu

KONKURS. Łosoś ze snu
Data publikacji: 2015-12-14 11:51
Ostatnia aktualizacja: 2017-08-09 23:31
Wywietleń: 789 55597

Bartosza Liska, gotującego żeglarza, który jest odpowiedzialny za ofertę Szczecińskiego Targu Rybnego poprosiliśmy o nietradycyjny przepis na świąteczną rybę. Oto co nam przygotował:

- Proponuję łososia, który kiedyś mi się przyśnił - opowiada Bartosz Lisek. - A jak coś mi się przyśni to ja to muszę zrobić, no i zrobiłem jakiś czas temu. Okazało się, że mina dezaprobaty mojej narzeczonej podczas gdy wkładałem łososia do piekarnika, zmieniła się w twarz pełną miłości kiedy spróbowała pierwszego kęsa. Polecam zatem zwłaszcza na święta.

Łosoś wyśniony (4 porcje): 

4 steki świeżego łososia bez skóry (każdy około 170g)
4 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
200g białych winogron bezpestkowych
2 średnie czerwone cebule

Przygotowanie:

1. Łososia opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
2. Obierz korzeń imbiru łyżeczką do herbaty i zetrzyj na drobnych oczkach niewielką jego ilość. Wymieszaj z sosem sojowym i obtocz w tym steki z łososia.
3. Pokrój cebulę w pół talarki, a winogrona przetnij na połówki.
4. Ułóż łososia w brytfance lub żaroodpornym naczyniu i ułóż dookoła czerwoną cebulą i winogronami. 
5. W wersji dla dorosłych, do pieczenia możesz podlać łososia małym kieliszkiem białego wytrawnego wina. W wersji dla dzieci, wystarczy kilka łyżek wody.
6. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika, na około 20-25 minut. 
7. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.

Danie może być doskonałą wigilijną alternatywą dla tych, którzy nie przepadają za karpiem. Jeśli steki pokroimy w kostkę, można łososia potraktować jak pieczony gulasz. Nie bójcie się swoich kulinarnych snów, ani puszczenia wodzy fantazji i zaskoczcie swych bliskich na święta czymś nietuzinkowym. Zdjęcia przedstawiają danie tuż przed upieczeniem, po wyjęciu z pieca nie zdążyłem wziąć do ręki aparatu. To jest zaskakująco pyszne.

*** 


Dla naszych Czytelników mamy 5 voucherów o wartości 50 PLN brutto do wykorzystania jednorazowo na statku Ładoga, w restauracji, tawernie, targu rybnym lub barze rybnym, ważne do końca roku. Aby wziąć udział w konkursie, należy wysłać SMS na numer 72601 z hasłem: kurier.ryby. Na SMS-y czekamy do 16.12 do godz. 11.59. A w środę 16 grudnia o godz.12 uczestnicy konkursu otrzymają SMS-a z pytaniem konkursowym. Vouchery otrzyma pięć osób, które najszybciej - i prawidłowo - odpowiedzą na pytanie. Koszt SMS-a - 2,46 zł z VAT.

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Czego szczecinianie życzą na nowy rok
Jarmark Bożonarodzeniowy 2017
Mikołajowa atrakcja od Coca Coli
Poprzedni Następny

Nekrologi

kondolencje