sobota, 16 grudnia 2017.
Strona główna > Wiadomości > Gastronomiczne kary

Gastronomiczne kary

Gastronomiczne kary
Data publikacji: 2016-09-14 09:08
Ostatnia aktualizacja: 2017-08-09 23:55
Wywietleń: 1373 154883

Niemal 120 tysięcy złotych kar zapłacili w minione wakacje zachodniopomorscy gastronomicy inspekcji sanitarnej. Za brudny sprzęt, nieprzestrzeganie zasad higieny podczas produkcji, brak orzeczeń lekarskich, niewłaściwe przechowywanie żywności, wykorzystywanie przeterminowanych produktów...

Pracownicy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych skontrolowali 2406 zakładów.

- Na 396 osób odpowiedzialnych za nieprawidłowości w bieżącym stanie sanitarnym nałożono mandaty w łącznej kwocie 117 420 zł - informuje Małgorzata Kapłan z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie. - Najczęściej stwierdzanymi w trakcie kontroli uchybieniami kwalifikującymi się do nałożenia mandatów były: nieprzestrzeganie zasad higieny przez personel pracujący przy produkcji żywności, niewłaściwe warunki sanitarno-higieniczne panujące w pomieszczeniach bloku żywienia, brudny sprzęt produkcyjny i naczynia, wykorzystywanie do produkcji środków spożywczych po upływie terminu przydatności do spożycia bądź nieoznakowanych, brak orzeczeń lekarskich do celów sanitarno - epidemiologicznych zatrudnionego personelu.

Inspektorzy nakładali też kary za handel i produkcję żywności bez stosownych decyzji (odbiorów sanitarnych) czy brak informacji o alergenach w żywności. W czasie wakacji nałożono 9 takich kar pieniężnych na kwotę 10500zł. Kolejne postępowania jeszcze są w toku.

(sag)

Fot. Robert Stachnik (arch.)

 

Komentarze

JEdzenie
Kara powinna być taka, że po jednej kontroli gastronomik zapłaciłby swój miesięczny zysk. Dopiero wtedy skończyłyby się nieprawidłowości. Oczywiście kara dokładnie wyegzekwowana.
2016-09-15 08:14:53
parodia
Ależ wysokie kary, hi hi. 117420zł podzielić na 396 osób to nam daje średnią karę około 297zł. No to faktycznie wysoka kara za nieprzestrzeganie podstawowych zasad higieny przy przygotowywaniu posiłków. Nie dziwię się, że wolą zapłacić tak "wysoką" karę niż zatrudnić np. kogoś do sprzątania czy samem tracić czas na sprzątanie itp. I czym się chwali Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinie
2016-09-14 10:19:46

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Czego szczecinianie życzą na nowy rok
Jarmark Bożonarodzeniowy 2017
Mikołajowa atrakcja od Coca Coli
Poprzedni Następny

Nekrologi

kondolencje

Hannę Orską