poniedziałek, 11 grudnia 2017.
Strona główna > Wiadomości > Babcina kuchnia lepsza od fast fooda

Babcina kuchnia lepsza od fast fooda

Babcina kuchnia lepsza od fast fooda
Data publikacji: 2017-04-26 16:18
Ostatnia aktualizacja: 2017-08-10 00:17
Wywietleń: 1559 246157

Sałatka śledziowa babci Wandy, Blok czekoladowy z PRL-u i Pierogi z kresów – to zwycięskie potrawy w konkursie, który zorganizował Urząd Marszałkowski w Szczecinie. Tradycyjne przepisy odnalezione zostały dzięki młodym poszukiwaczom smaków z regionu. 

Urząd marszałkowski w Szczecinie już po raz czwarty zaprosił młodych mieszkańców regionu do udziału w kulinarnej zabawie ph. Poszukiwacze smaków. Uczestnicy mieli za zadanie wyszukanie w rodzinnych pamiątkach, dokumentach i fotografiach tradycyjnych przepisów znanych w rodzinie od co najmniej dwóch pokoleń. Tak powstały potrawy, które oceniało potem jury. A komisja miała naprawdę twardy orzech do zgryzienia, bo wpłynęło 71 zgłoszeń z całego województwa.

W środę (26 kwietnia) w Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie poznaliśmy zwycięzców w poszczególnych kategoriach wiekowych. Wśród najstarszych uczestników I miejsce zdobyła Aleksandra Loga z III Liceum Ogólnokształcącego w Szczecinie – za Sałatkę śledziową babci Wandy.

– Tradycję wykonywania tej sałatki zapoczątkowała moja prababcia Wanda Kołtoniak. W dawnych czasach w Wielkopolsce, skąd pochodziła, ziemniaki i śledzie, były absolutną podstawą wyżywienia – podkreśla laureatka z III LO, dodając, że ta potrawa do dziś gości na rodzinnym stole.

W kategorii szkół gimnazjalnych jury za najlepsze uznało Blok czekoladowy z PRL-u, który zgłosiła do konkursu Joanna Szmelter z Gimnazjum Nr 1 w Gryficach. Wśród szkół podstawowych zwyciężył natomiast Filip Niczyporuk z SP im. Przyjaciół Dzieci w Mierzynie. Piątoklasista zdobył uznanie jurorów Pierogami z kresów. ©℗

Cały artykuł w "Kurierze Szczecińskim", e-wydaniu i wydaniu cyfrowym z 27 kwietnia 2017 r.

(żan)

Na zdjęciu: Wicemarszałek Jarosław Rzepa i Andrzej Binka, p.o. Dyrektora Wydziału Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego gratulują I miejsca Aleksandrze Lodze, uczennicy III LO w Szczecinie.

Fot. Robert Stachnik, Rafał Piątkowski

Babcina kuchnia lepsza od fast fooda Babcina kuchnia lepsza od fast fooda Babcina kuchnia lepsza od fast fooda Babcina kuchnia lepsza od fast fooda

Komentarze

niklot
Masz rację prosiaczku :-)
2017-04-27 09:23:30
sos pomidorowy
To babcine zarcie tuczy chyba jeszcze bardziej niż świńskie żarcie .
2017-04-26 23:23:30
annamaria
PYCHOTKI :)
2017-04-26 19:16:36
powar
Jarosław Krzywousty nie jadł chyba jeszcze pierogów z "duszą", tałkno, blinów, zacierki, pochlipki, mamałygi, babki ziemniaczanej...itd
2017-04-26 17:33:16
ha
babcina ( domowa ) kuchnia zawsze będzie lepsza od "szajsu" z "fastfuda" !
2017-04-26 16:27:18

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Jarmark Bożonarodzeniowy 2017
Mikołajowa atrakcja od Coca Coli
Międzynarodowa flota przy Wałach
Poprzedni Następny

Nekrologi

Teresa Syrek

kondolencje