wtorek, 26 września 2017.
Strona główna > Wiadomości > 70 lat „Kuriera” - czekamy na opinie Czytelników!

70 lat „Kuriera” - czekamy na opinie Czytelników!

70 lat „Kuriera” - czekamy na opinie Czytelników!
Data publikacji: 2015-10-02 10:40
Ostatnia aktualizacja: 2017-08-09 23:25
Wywietleń: 1373 25457

Październik to wyjątkowy miesiąc dla „Kuriera Szczecińskiego” - to miesiąc naszych urodzin. W tym roku stuknie nam równo siedemdziesiąt lat! Pierwszy numer gazety ukazał się 6 października 1945 roku, chociaż na winiecie widnieje data 7-8 października. Z kolei na ostatniej z czterech wydrukowanych wówczas stron mamy datę 6 października. Tak to się wtedy trochę pomieszało. Zapewne z emocji, bo byliśmy pierwszym polskim dziennikiem w powojennym Szczecinie.

Zauważyć trzeba, że tak jest także po siedemdziesięciu latach! „Kurier Szczeciński” nie należy do żadnego koncernu (ani polskiego, ani zagranicznego), jak pozostałe dzienniki regionalne. Jest spółką pracowniczą, złożoną z byłych i obecnych pracowników gazety. „Kurier” nie poddał się procesowi koncentracji kapitałowej i pozostał jedyną gazetą regionalną w Polsce, w tej formule własnościowej. To także sprawia, że „Kurier” jest tak mocno osadzony w regionie i z nim związany. 

Przez siedemdziesiąt lat ukazało się (do piątku 2 października) 19 669 numerów „KS”! Początkowo były to skromne, ale jakże ważne cztery strony, a z czasem gazeta rozrosła się nawet do ponad czterdziestu. Każde wydanie to kilkadziesiąt informacji i artykułów opisujących głównie to, czym żył Szczecin i region. Mówiąc w skrócie, „Kurier” przez te siedemdziesiąt lat rósł razem ze Szczecinem i regionem, będąc nie tylko wiernym kronikarzem, ale także inspirował zmiany i scalał społeczność lokalną wokół różnorodnych przedsięwzięć. I tak jest do dzisiaj, mimo iż w ostatniej dekadzie sposób przekazu informacji przeszedł prawdziwą rewolucję. Dlatego dziś „Kurier” to nie tylko gazeta papierowa, której wydanie weekendowe wynosi 50 tys. nakładu, ale także prężny, liczący się portal internetowy, z ponad milionem wyświetleń miesięcznie. I chociaż gazeta papierowa różni się od naszego serwisu, to na rzecz jednego i drugiego pracują ci sami dziennikarze, starając się jak najrzetelniej zrelacjonować naszym Czytelnikom nie tylko to co się wydarzyło, lecz także integrować społeczność lokalną wokół ważnych spraw, tych małych i dużych.

Stąd też „Kurier Szczeciński” bardzo chętnie wspiera różnorodne inicjatywy poprzez obejmowanie ich patronatem. Gazeta sama też prowadzi wiele działań wykraczających poza czysto rozumiane dziennikarstwo. Wystarczy przywołać chociażby takie akcje jak „Cały Szczecin w kwiatach”, „Plebiscyt na Najlepszego Sportowca Województwa Zachodniopomorskiego”, „Plebiscyt Bursztynowy Pierścień" (wybieramy spektakl i aktora roku). Od czterech lat prowadzimy też ogólnopolski konkurs literacki - Gryfia, wybieramy najlepszą pisarkę w Polsce poprzedniego roku (nagroda to 50 tys. zł), połączony z Miasteczkiem Literackim. Od wielu lat organizujemy Szkolnego Pulitzera, czyli konkurs dla redakcji gazetek szkolnych w całym województwie, który łączymy z warsztatami dziennikarskimi i ekologicznymi dla młodzieży. Wspieramy ponadto dziennikarsko i promocyjnie praktycznie wszystkie najważniejsze wydarzenia w regionie.

Najważniejsze jest jednak, by dać Czytelnikom dokładnie to, czego oczekują. Dlatego w przededniu naszych urodzin zwracamy się do Państwa z zapytaniem - jak oceniacie Państwo „Kurier Szczeciński”, co uważacie za dobre w gazecie, a co powinno ulec zmianie? Jakich informacji jest za mało, a jakich za dużo? Generalnie chcemy poznać opinię Czytelników o gazecie i portalu. Dlatego piszcie do nas - zamieszczajcie swoje komentarze pod tym tekstem. Wszystkie przeczytamy z uwagą i postaramy się sprostać oczekiwaniom! Z uwagami i opiniami będzie można także dzwonić do redakcji. Czekamy na Państwa opinie!

Tomasz Kowalczyk

 

 

 

Komentarze

do stałego czytelnika
Zgoda, że "Kurier w ostatnich kilku latach stał się gazetą zbyt zaangażowaną na rzecz jednej opcji politycznej", ale nie jest to opcja związana z premierem Kaczyńskim. Niemal codziennie przeglądam tę gazetę, bo dziadek kupuje. I co widzę? Ciągle są zdjęcia pana Geblewicza albo Rzepy. Po opozycji jazda, a rządzącym wystawiane są laurki. Najgorsza jest strona z wiadomościami z kraju. Gorsza niż w stronniczej i zideologizowanej Gazecie Wyborczej. Kompletny brak obiektywizmu, tytuły tendencyjne i kłamliwe. Niestety, komentarze redakcyjne na drugiej stronie wiele tłumaczą. Większość dziennikarzy Kuriera płynie z prądem, z władzuchną, wbrew społeczeństwu. Obawiam się, że to już schyłek tej gazety. Ludzie nie będą kupować POwskiego pisemka. Mój dziadek kupuje z przyzwyczajenia, ale coraz częściej irytują go czytane artykuły.
2015-10-08 19:35:47
Krzysio
a ja bym chciał widzieć więcej Kuriera na ulicach - była kiedyś kurierowa choinka i co się z nią stało? Na budynku redakcji też żadnego baneru, ani neonu, no i baner nad biurem ogłoszeń jest zwyczajnie brudny.
2015-10-04 16:47:24
czytelnik
Fakt, strona internetowa jest do dupy, w ogole nie nawiazuje do charakteru gazety, ciezko sie ją czyta, jest nieintuicyjna i mało funkcjonalna. W gazecie zaś jest za dużo kultury, za mało informacji z miasta i regionu, zamiast informacji o tym kto jaką książkę napisał wolałbym informację co zdarzyło się wczoraj na szczecińskich ulicach
2015-10-04 08:14:52
Gargamel :)
"Kurier" kupuję od X lat... czego jest za dużo? REKLAM!!! a czego za mało? TEKSTÓW!!! Taki problem zamówić w drukarni nie 32 a 40 stron? Taki problem by to wypełnić? Więcej materiałów do czytania! Ze swoich źródeł wiem, że często zdarza się, że materiał "spada" by ustąpić miejsca reklamie. To co jest ważniejsze? Nie lepiej dać materiał I reklamę? Nie lepiej by ludzie mieli więcej do czytania? Druga sprawa - strona www - strony takie jak Wasza były atrakcyjne 20 lat temu! Czasy się zmieniają, więc może i "Kurier" powinien zmienić informatyków i zatrudnić na ich miejsce profesjonalnych webmasterów którzy wiedzą jak powinna wyglądać i jakie funkcje mieć współczesna strona www? O czymś takim jak konto użytkownika, forum czy blog, nawet nie wspomnę... Trzy - dlaczego teksty do internetu wrzucane są bez korekty? Bardzo często zdarza się że czytając tekst nie wiadomo co autor miał na myśli, tymczasem w wydaniu papierowym, w tym samym tekście wszystko jest fajnie wyłożone. Cztery - praktycznie zero konkursów, nagród, za lojalność, itp. - taki problem zorganizować konkurs w którym do wygrania będzie jakiś iPad, lub inny gadżet? Zarzutów znalazłoby się więcej, ale ciężko to wszystko opisać w komentarzu, który i tak na 90 proc. wywali moderator - chyba że nie będzie mu się chciało czytać i kliknie "akceptuj" tak na odwal. Ruszcie głową, zmieńcie coś, bo nie chciałbym obudzić się pewnego dnia AD 2016 i przeczytać że to ostatnie wydanie KS - gazety którą kupuję codziennie od przeszło 30 lat!
2015-10-04 00:08:35
stały czytelnik
Kurier w ostatnich kilku latach stał się gazetą zbyt zaangażowaną na rzecz jednej opcji politycznej - patrz całostronicowy wywiad z Kaczyńskim i reklama właśnie wydanej biografii prezesa, w aktualnym numerze (tuż przed wyborami to oczywiście zamierzony przypadek). Szkoda.Bo w porównaniu z innymi lokalnymi gazetami, mniej tu artykułów brukowcowych i tanich kryminałów. Jednak jednostronność polityczna i podlizywanie lokalnym władzom staje się nieznośne na stałego czytelnika i chyba pora się rozstać.
2015-10-03 13:28:12
stańczyk
Denerwuje prywata red. MK, którą uprawia pisząc tylko o rodzimej (czytaj, swojej) SSM, jakby w innych Spółdzielniach Mieszkaniowych w Szczecinie było tylko cacy. Denerwuje przyzwolenie redakcji na ową prywatę.
2015-10-03 13:18:54
Wielkopolanin od 22 lat w Szczecinie
Czuć na plecach oddech "czerwonych"mających się dobrze w tym mieście, cenzura TOTALNA!! w komentarzach ( Gów..Wybiórcze ) to wolność słowa w porównaniu do was chociaż ostatnio nic nie wolno pisać o "pseudouchodźcach" , częste "grilowanie " PObocznych tematów "na zlecenie " niczemu dobremu nie służy, ale cóż dziennik z opóźnionymi info! Pozdrawiam i życzę rzetelniejszego poziomu dziennikarstwa ... :))
2015-10-03 11:30:22
Mariola
Lubiłam czytać magazyn, ale teraz stał się śmiertelnie poważny, przez co śmiertelnie nudny.
2015-10-03 09:14:12
140 lat,
Tak 70 lat Kuriera Szczecinskiego... jak i 70 lat Politycznej Cenzury w Gazecie... daje razem 140 lat...! !
2015-10-02 22:39:07
Paweł
@Hej, Paweł - a co to, konkurs jakiś? To, że nie ma lepszych, to muszę chwalić byle co? To nie chleb i woda na pustyni, że jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. To, że inne media spsiały lub zostały zlikwidowane, nie oznacza, że Kurier jest cacy, bo nie jest. Poza tym co napisałem chciałem dodać coraz większą infantylność w weekendowych wydaniach.
2015-10-02 15:08:56
Starzik
Ani kroku bez Kuriera, Kurier oczy Ci otwiera
2015-10-02 14:41:33
jan zbach
zeszmaciliscie sie przez te 70 lat ....
2015-10-02 14:10:42
Hej, Paweł
Znasz lepszą gazetę od Kuriera?
2015-10-02 14:01:42
@Ad 3+
Kolejki się ustawiały wtedy po wszystko. Jak chcesz mnie przekonać, że Kurier 45 lat nie był elementem systemu, to powodzenia!
2015-10-02 13:57:04
Zdenek Smetana
Kurier to moja młodość. Ludzie kupowali po dwa-trzy egzemplarze (dla sąsiadów). Lubiłem ciekawostki ze świata z 1, 2 i 3 strony. Dowcipne informacje zza żelaznej kurtyny. W Głosie tego nie było.
2015-10-02 11:50:23
Ad 3+
Mało wiesz o Kurierze. Kurier był popołudniówką, po którą ustawiały się kolejki. Nie bez powodu. Organem słusznej partii był Głos Szczeciński.
2015-10-02 11:12:04
ja
Zmieniajcie się. Musicie przyspieszyć, bo wiadomości u was są później niż w innych gazetach.
2015-10-02 11:08:42
Czytelnik
Nie zmieniajcie się, bo i po co?
2015-10-02 10:56:48
Czytelnik
Nie zmieniajcie się, bo i po co?
2015-10-02 10:56:26
3+
Pierwsze 45 lat istnienia Kurier wpisywał się w dzieło komunistycznej propagandy i komuszego ogłupiania narodu. Jeszcze dziś Kurierowy cenzor potrafi zdjąć komentarz zahaczający o znanych komunistów np. o tow. Leszka Millera. Tu powodów do satysfakcji nie ma. I twardo trzeba powiedzieć, że pamiętamy ten okres. Nowa strona internetowa fatalna! Dla ulokowania większej ilości reklam zburzono czytelność i przyjazność portalu. Dziś jest martwy, z niewielką ilością komentarzy, a niektóre "najbardziej komentowane" artykuły ostatni wpis miały 2 dni temu. Stawianie tego idiotycznego niebieskiego znaczka przy poście zamiast wytłuszczenia nicku autora robi wrażenie klocka z przedszkola. Za mało też krytycznego spojrzenia na władze lokalne. Zupełnie nie rozumiem jak zmarnotrawienie przez Krzystka 50 mln zł w dwa lata (raport NIK) mogło przejść praktycznie niezauważone przez lokalną gazetę? Ilu reporterów wysłaliście do Krzystka i UM aby się wytłumaczyli z takiej masy zutylizowanych pieniędzy? Żadnego... Z dawnych czasów zostało Wam, że z władzą trzeba trzymać, a nie ze społeczeństwem? W sumie moja ocena na zachętę: 3+.
2015-10-02 10:08:35
Paweł
Oto opinia: od 2-3 lat tak włazicie w d...ę politykom i urzędasom, że zaczęliście powoli przebijać Gó....o Wybiórcze.
2015-10-02 10:06:58
Młody
70 lat gazety w papierze, kolejne 70 w internecie, a później ludzie coś wymyślą!
2015-10-02 09:04:21

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu

Filmy

Elektryczny autobus w zajezdni
Wielkie latawce na niebie
Korki na Sczanieckiej
Poprzedni Następny

Nekrologi

kondolencje