niedziela, 18 lutego 2018.
Strona główna > Nauka > Uniwersytet będzie odchudzał

Uniwersytet będzie odchudzał

Uniwersytet będzie odchudzał
Data publikacji: 2017-02-10 10:03
Ostatnia aktualizacja: 2017-11-23 18:51
Wywietleń: 2220 212134

Uniwersytet Szczeciński chce pomóc w odchudzaniu i utrwalaniu zdrowych nawyków żywieniowych - a zrobi to dzięki komercjalizacji swoich badań. Razem z fimą „Bieg” realizuje projekt UniProSlim - Uniwersytecki Program Kompleksowych Badań, Żywienia i Działań Dietetycznych. Dla uczestników płatnych turnusów w Centrum Edukacji Środowiskowej US w Małkocinie zostaną przygotowane zindywidualizowane diety a po powrocie do domów będą oni monitorowani. 

Konferencję na temat UniProSlim rozpoczął prof. Waldemar Gos, prorektor US ds. finansów i rozwoju, od nawiązania do swojej tuszy:

- Jeszcze się dopinam, ale nie wiem, jak długo. Mam nadzieję, że za pół roku, jak będziemy pokazywać sukcesy diety małkocińskiej, to się wylaszczę... Ten projekt to przykład współpracy biznesu z naszą uczelnią. Uniwersytet daje wkład naukowy. 

Celem programu jest fachowa pomoc podopiecznym w walce z problemami żywieniowymi, nadwagą, otyłością oraz edukacja i utrwalanie nawyków zdrowego, racjonalnego odżywiania oraz prowadzenia higienicznego trybu życia. Stworzony przez naukowców łańcuch badań pozwala na przekrojową ocenę wewnętrznego i zewnętrznego stanu organizmu, zaś przygotowany przez lekarzy, dietetyków i trenerów personalnych system praktycznych i spersonalizowanych działań naprawczo-stabilizujących ma poprawić ogólną kondycję.

- Dieta małkocińska jest dietą spersonalizowaną - opowiadał Lech Bieg, właściciel firmy "Bieg". - Zaczynamy od resetu organizmu. Potem wyprowadzamy z niskokalorycznej diety oczyszczającej i stosujemy docelową dietę indywidualną. Po zakończeniu turnusu nie tracimy kontaktu z pacjentami. Firma "Espol" dołożyła bowiem kolejne ogniwo - monitoring pozwalający na to, aby po pacjenci drogą internetową, w ramach telemedycyny, mogli przesyłać nam podstawowe parametry. 

- Nie sztuka odchudzić, sztuką jest podtrzymać na duchu, gdy człowiek wróci do domu - stwierdził Zenon Grabowski z firmy "Espol".

Prof. Lidia Skuza z Wydziału Biologii mówila o tym, że na otyłość wpływają geny - w jej laboratorium będą przeprowadzane pod tym kątem badania:- Chcemy być konkurencyjni, jeśli chodzi o koszty tych analiz, i o terminy. Przeważnie na wynik takich badań czeka się ok. miesiąca, u nas już po tygodniu lekarz będzie znał wynik badania genetycznego.W UniProSlim zaangażowany jest także Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny.

Szczegółowy cennik turnusu w Małkocinie znajduje się na stronie uniproslim.pl ©℗

(as)

Fot. Ryszard PAKIESER

Na zdjęciu: Podczas konferencji US częstował dietetycznym jedzeniem, o którym opowiadała Anna Łaźniowska, edukatorka kulinarna pracująca w ośrodku w Małkocinie.

 

Komentarze

absolwent
Przyda się , bo spaślaków i spaślaczek jest tam bez liku!
2017-02-10 12:38:24

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
0
na godz. 03:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Jak żyło się w powojennym Szczecinie
Morsy na kąpielisku Głębokie
Dawny Szczecin
Poprzedni Następny

Nekrologi

W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy