Sobota, 20 kwietnia 2024 r. 
REKLAMA

W jedzeniu jest wszystko

Data publikacji: 05 listopada 2016 r. 22:14
Ostatnia aktualizacja: 08 listopada 2018 r. 02:44
W jedzeniu jest wszystko
 

W najbliższą środę, 9 listopada, o g. 18 w auli Książnicy Pomorskiej w Szczecinie rozpocznie się spotkanie z Piotrem Semką, znanym publicystą, dziennikarzem, komentatorem politycznym, autorem progamów telewizyjnych oraz książek - o Lechu Wałęsie oraz o środowiskach antykomunistycznych w latach 1944 - 1956. Pisarz będzie promował swoją najnowszą publikację zatytułowaną "Semka się gotuje".

Nie jest to, wbrew pozorom, książka tylko o kulinariach. Jak zauważa bowiem we wstępie Ludwik Lewin: "Piszący o jedzeniu dzielą się na dwa rodzaje. Są tacy, dla których jedzenie jest wszystkim. Ich świat jest bardzo nieciekawy. Drugi rodzaj to ci, którzy wiedzą, że w jedzeniu jest wszystko - od polityki do psychiki, poprzez pasje, tradycje, wiarę".

Piotr Semka należy oczywiście do tej drugiej grupy. Dlatego gdy pisze o jedzeniu i piciu, to jednocześnie pisze o polityce, historii, filozofii, literaturze, a także o biografii swojej i swoich bliskich. I tak tekst o rumie Bacardi to jednocześnie traktacik o historii Stanów Zjednoczonych Ameryki oraz Kuby, przepis na sos holenderski do szparagów poprzedza wykład o konsekwencjach sprowadzenia do Berlina hugenotow a notka o bazie do drinków Pimm's jest ściśle związana ze wspomnieniem wuja Stacha, który w czasie wojny służył w Anglii w obsłudze naziemnej 307. Dywizjonu "Lwowskich Puchaczy". Dowiemy się także, dlaczego nie wystarczy być dobrym kucharzem, żeby odnieść sukces w biznesie restauracyjnym, oraz co jest nie tak z programami telewizyjnymi takimi jak "Masterchef".

Semka w poszukiwaniu nowych smaków zwiedził kawał świata - m.in. Kubę i Maroko - a w książce nie zabrakło także wątków szczecińskich. Znajdziemy tu teksty o słynnych pasztecikach z Wojska Polskiego oraz o  śledziach serwowanych w restauracji "Na Kuncu Korytarza" mieszczącej się w Zamku Książąt Pomorskich. ©℗

(as)

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

guciu
2016-11-06 12:19:09
Jak o paszteciku szczecińskim czy o śledziku podawanym w reustauracji to chyba lubi autor tej książki Szczecin.
jacek
2016-11-05 23:53:40
Niesympatyczny i tendencyjny w poglądach gość. Wątpliwa przyjemność ze spotkania.

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA