sobota, 23 września 2017.
Strona główna > Kultura > W jedzeniu jest wszystko

W jedzeniu jest wszystko

W jedzeniu jest wszystko
Data publikacji: 2016-11-05 22:14
Ostatnia aktualizacja: 2017-05-16 12:58
Wywietleń: 33 167436

W najbliższą środę, 9 listopada, o g. 18 w auli Książnicy Pomorskiej w Szczecinie rozpocznie się spotkanie z Piotrem Semką, znanym publicystą, dziennikarzem, komentatorem politycznym, autorem progamów telewizyjnych oraz książek - o Lechu Wałęsie oraz o środowiskach antykomunistycznych w latach 1944 - 1956. Pisarz będzie promował swoją najnowszą publikację zatytułowaną "Semka się gotuje".

Nie jest to, wbrew pozorom, książka tylko o kulinariach. Jak zauważa bowiem we wstępie Ludwik Lewin: "Piszący o jedzeniu dzielą się na dwa rodzaje. Są tacy, dla których jedzenie jest wszystkim. Ich świat jest bardzo nieciekawy. Drugi rodzaj to ci, którzy wiedzą, że w jedzeniu jest wszystko - od polityki do psychiki, poprzez pasje, tradycje, wiarę".

Piotr Semka należy oczywiście do tej drugiej grupy. Dlatego gdy pisze o jedzeniu i piciu, to jednocześnie pisze o polityce, historii, filozofii, literaturze, a także o biografii swojej i swoich bliskich. I tak tekst o rumie Bacardi to jednocześnie traktacik o historii Stanów Zjednoczonych Ameryki oraz Kuby, przepis na sos holenderski do szparagów poprzedza wykład o konsekwencjach sprowadzenia do Berlina hugenotow a notka o bazie do drinków Pimm's jest ściśle związana ze wspomnieniem wuja Stacha, który w czasie wojny służył w Anglii w obsłudze naziemnej 307. Dywizjonu "Lwowskich Puchaczy". Dowiemy się także, dlaczego nie wystarczy być dobrym kucharzem, żeby odnieść sukces w biznesie restauracyjnym, oraz co jest nie tak z programami telewizyjnymi takimi jak "Masterchef".

Semka w poszukiwaniu nowych smaków zwiedził kawał świata - m.in. Kubę i Maroko - a w książce nie zabrakło także wątków szczecińskich. Znajdziemy tu teksty o słynnych pasztecikach z Wojska Polskiego oraz o  śledziach serwowanych w restauracji "Na Kuncu Korytarza" mieszczącej się w Zamku Książąt Pomorskich. ©℗

(as)

Komentarze

guciu
Jak o paszteciku szczecińskim czy o śledziku podawanym w reustauracji to chyba lubi autor tej książki Szczecin.
2016-11-06 12:19:09
jacek
Niesympatyczny i tendencyjny w poglądach gość. Wątpliwa przyjemność ze spotkania.
2016-11-05 23:53:40

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu

Filmy

Elektryczny autobus w zajezdni
Wielkie latawce na niebie
Korki na Sczanieckiej
Poprzedni Następny

Nekrologi