poniedziałek, 19 lutego 2018.
Strona główna > Kultura > W jedzeniu jest wszystko

W jedzeniu jest wszystko

W jedzeniu jest wszystko
Data publikacji: 2016-11-05 22:14
Ostatnia aktualizacja: 2017-05-16 12:58
Wywietleń: 98 167436

W najbliższą środę, 9 listopada, o g. 18 w auli Książnicy Pomorskiej w Szczecinie rozpocznie się spotkanie z Piotrem Semką, znanym publicystą, dziennikarzem, komentatorem politycznym, autorem progamów telewizyjnych oraz książek - o Lechu Wałęsie oraz o środowiskach antykomunistycznych w latach 1944 - 1956. Pisarz będzie promował swoją najnowszą publikację zatytułowaną "Semka się gotuje".

Nie jest to, wbrew pozorom, książka tylko o kulinariach. Jak zauważa bowiem we wstępie Ludwik Lewin: "Piszący o jedzeniu dzielą się na dwa rodzaje. Są tacy, dla których jedzenie jest wszystkim. Ich świat jest bardzo nieciekawy. Drugi rodzaj to ci, którzy wiedzą, że w jedzeniu jest wszystko - od polityki do psychiki, poprzez pasje, tradycje, wiarę".

Piotr Semka należy oczywiście do tej drugiej grupy. Dlatego gdy pisze o jedzeniu i piciu, to jednocześnie pisze o polityce, historii, filozofii, literaturze, a także o biografii swojej i swoich bliskich. I tak tekst o rumie Bacardi to jednocześnie traktacik o historii Stanów Zjednoczonych Ameryki oraz Kuby, przepis na sos holenderski do szparagów poprzedza wykład o konsekwencjach sprowadzenia do Berlina hugenotow a notka o bazie do drinków Pimm's jest ściśle związana ze wspomnieniem wuja Stacha, który w czasie wojny służył w Anglii w obsłudze naziemnej 307. Dywizjonu "Lwowskich Puchaczy". Dowiemy się także, dlaczego nie wystarczy być dobrym kucharzem, żeby odnieść sukces w biznesie restauracyjnym, oraz co jest nie tak z programami telewizyjnymi takimi jak "Masterchef".

Semka w poszukiwaniu nowych smaków zwiedził kawał świata - m.in. Kubę i Maroko - a w książce nie zabrakło także wątków szczecińskich. Znajdziemy tu teksty o słynnych pasztecikach z Wojska Polskiego oraz o  śledziach serwowanych w restauracji "Na Kuncu Korytarza" mieszczącej się w Zamku Książąt Pomorskich. ©℗

(as)

Komentarze

guciu
Jak o paszteciku szczecińskim czy o śledziku podawanym w reustauracji to chyba lubi autor tej książki Szczecin.
2016-11-06 12:19:09
jacek
Niesympatyczny i tendencyjny w poglądach gość. Wątpliwa przyjemność ze spotkania.
2016-11-05 23:53:40

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
-1
na godz. 03:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Jak żyło się w powojennym Szczecinie
Morsy na kąpielisku Głębokie
Dawny Szczecin
Poprzedni Następny

Nekrologi

kondolencje

W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy