czwartek, 26 kwietnia 2018.
Strona główna > Kultura > Potrawy i tematy wege w Piwnicy Kany

Potrawy i tematy wege w Piwnicy Kany

Potrawy i tematy wege w Piwnicy Kany
Data publikacji: 2018-02-23 21:27
Ostatnia aktualizacja: 2018-02-24 17:44
Wywietleń: 603 315327

Raz w miesiącu szczecińska Piwnica Kany zaprasza na klimatyczne popołudniowe spotkanie z potrawami i tematami wegetariańskimi. Czas na kolejne „Czili Vege w Piwnicy" właśnie nadchodzi - już w sobotę (24 lutego).

Wspólnym mianownikiem spotkań jest wege: stół, warsztaty, spotkania, filmy, rozmowy o zdrowym stylu życia i ochronie praw zwierząt.

- Każda edycja jest poświęcona innemu zagadnieniu. Tym razem spotkamy się z Anną Bielecką i Łukaszem Aleksandrem Przybyszem - zapowiada Łukasz Musiał, jeden z liderów Inicjatywy na rzecz Zwierząt BASTA!, które wraz z Fundacją AMAR oraz Ośrodkiem Teatralnym Kana są współorganizatorami tego wydarzenia. - Na spotkaniu Anna opowie , jak w praktyce funkcjonuje klub na rzecz ochrony przyrody, jakie jej formy w ogóle występują w Polsce i w naszej okolicy, jakimi narzędziami się posługujemy w walce o zachowanie cennych obszarów Puszczy. Postara się również odpowiedzieć na pytanie, czy każdy może coś zrobić. Natomiast Łukasz poprowadzi warsztat z gotowania wegańskich potraw kuchni indyjskiej: skorzystamy z przepisów ze stanu Kerala i Tamil Nadu. Wbrew pozorom jest to proste, praktyczne i do kuchnia do wykonania w niemal każdym domu.

Sobotnie „Czili Vege w Piwnicy" (pl. św. Piotra i Pawła 4/5) zaplanowano na godz. 13-17.

- Zasady uczestnictwa są niezwykle proste: albo przynosisz własną wegańską potrawę albo wrzucasz do puszki 15 zł i możesz posmakować tego, co przynieśli inni. Dochód ze wspólnego stołu, nawiązującego do idei kuchni społecznej, zostanie przeznaczony na organizację kolejnych spotkań Czili Vege oraz inicjatywy społeczne - dodaje Łukasz Musiał, jednocześnie zwracając uwagę: - Prosimy, żeby były to wyłącznie posiłki nie zawierające mięsa, w tym ryb, ani żadnych składników odzwierzęcych, tj. mleka i jego przetworów, niektórych margaryn, jajek, miodu, żelatyny, lecytyny i laktozy. Inspiracji dla dań warto szukać na stronie www.puszka.pl lub w setkach wegańskich blogów: empatia.pl/przepisy.

(an)

Fot. R. Wojciechowski

Komentarze

Hitem wieczoru - mirabelki z szczawiowym farszem.
POzdrawiam.
2018-02-24 17:33:24
zgred
Weganie z PO uwielbiają serwować głodne kawałki.
2018-02-24 15:47:03
Smakosze wegańscy z PO i tak wcinają jedynie mirabelki i szczaw.
Innych nauk nie przyjmują.
2018-02-24 13:14:24

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
5
na godz. 03:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Fontanna przy deptaku trysnęła kolorami
Zakwitły szczecińskie magnolie
Potańcówka w filharmonii z paprykarzem i oranżadą
Poprzedni Następny

Nekrologi

W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy