czwartek, 14 grudnia 2017.
Strona główna > Kraj > „Gabinet cieni” rozpoczyna recenzowanie rządu PiS

„Gabinet cieni” rozpoczyna recenzowanie rządu PiS

„Gabinet cieni” rozpoczyna recenzowanie rządu PiS
Data publikacji: 2016-11-23 23:25
Ostatnia aktualizacja: 2016-11-25 17:54
Wywietleń: 1232 174865

W niedzielę (27 listopada) "gabinet cieni" PO rozpocznie recenzowanie aktywności rządu PiS. Opiniowanie działań poszczególnych ministerstw potrwa co najmniej do Świąt Bożego Narodzenia - poinformował w środę (23 listopada) szef PO Grzegorz Schetyna.

- Chcemy to zrobić w niedzielę. Rozpoczniemy recenzje, podsumowanie roku rządów złego rządu PiS; będziemy analizować aktywności i osiągnięcia, też te pisane w cudzysłowie, poszczególnych ministerstw. Zaczniemy to robić w najbliższą niedzielę i będziemy chcieli codziennie do świąt - czy do końca roku, jeżeli nie zdążymy do świąt - przedstawić opinię o każdym z ministrów i o ich aktywności oraz ich urzędników - zapowiedział Schetyna. Przypomniał, że w czwartek, w południe, na inauguracyjnym posiedzeniu spotka się gabinet cieni PO.

- Przedstawimy zasady naszej pracy, funkcjonowania tego gabinetu - mówił lider PO na konferencji prasowej w Sejmie. Dodał, że w prace gabinetu cieni mają angażować się też europosłowie i samorządowcy PO oraz niezależni eksperci.

Zaprezentowany w ubiegły czwartek gabinet cieni PO to prawie 50 osób - "premier", dwóch "wicepremierów", 21 "ministrów" i ich zastępców. Zastępcami "premiera" Schetyny zostali była premier Ewa Kopacz i b. szef MON Tomasz Siemoniak. W składzie gabinetu znaleźli się również: szef klubu PO Sławomir Neumann (resort rozwoju i infrastruktury), Rafał Grupiński (kultura i dziedzictwo narodowe), Borys Budka (sprawy wewnętrzne i administracja), Czesław Mroczek (obronność), Rafał Trzaskowski (sprawy zagraniczne), Krzysztof Brejza (sprawiedliwość), Włodzimierz Nykiel (finanse), Urszula Augustyn (edukacja), Piotr Wach (nauka i szkolnictwo wyższego), Tomasz Grodzki (zdrowie).

"Ministrami" w gabinecie PO są ponadto: Michał Szczerba (polityka senioralna), Jarosław Duda (praca i polityka społeczna), Arkadiusz Marchewka (cyfryzacja), Jacek Protas (minister ds. samorządów), Dorota Niedziela (rolnictwo), Ireneusz Raś (sport i turystyka), Gabriela Lenartowicz (środowisko), Tadeusz Aziewicz (gospodarka morska), Małgorzata Janyska (gospodarka), Zdzisław Gawlik (energia). Monika Wielichowska jest w gabinecie cieni pełnomocniczką ds. równego statusu, sekretarz generalny PO Stanisław Gawłowski - szefem Komitetu Stałego, a skarbnik Mariusz Witczak - szefem KPRM.

(pap)

 

Na zdjęciu: Przewodniczący Platformy Obywatelskiej Grzegorz Schetyna (w środku), wiceprzewodniczący PO Tomasz Siemoniak (z prawej) oraz szef KP PO Sławomir Neumann (z lewej)  

Fot. PAP/Tomasz Gzell

Komentarze

zak
Ryszard Florek, prezes polskiego Fakro - jednego z największych producentów okien w Europie - w wywiadzie dla "Forbes" zauważył ciekawą rzecz: "Dunka Margrethe Vestager jest komisarzem UE ds. konkurencji. Ona połowę spotkań ma z duńskimi przedsiębiorcami. Ciągle główkuje, co zrobić, by rozwijała się duńska gospodarka. Jak się zwróciliśmy do Janusza Lewandowskiego, gdy zasiadał w Komisji, to powiedział nam, że jest z Polski, więc mu nie wypada zabiegać o to, by polska firma nie była dyskryminowana w Unii Europejskiej" (sic!). (25/11/2016)
2016-11-25 17:43:50
@cid
Z choinki się urwałeś i boleśnie uderzyłeś się w główkę spadając?
2016-11-25 16:13:55
cid
W pierwszej kolejności niech się zajmą wyczynami Ministra Macierewicza, zanim do reszty pozbawi Polskę możliwości obronnych
2016-11-25 13:14:03
MIETEK SOCHA
platforma , to rzeczywiście cienie. 8 lat pokazali jak się nie rządzie no nie sytuowanym krajem,efekt wiadomy. niech walczą o miejsce ......w parlamencie bo i tam mogą wypaść za burtę ,wykonując złą robotę opozycyjną.
2016-11-25 11:50:14
Dryja
"Rozpoczniemy recenzje, podsumowanie roku rządów złego rządu PiS." Może i zły ale to powinno wynikać z recenzji a nie z przygotowań do.
2016-11-25 10:09:53
Jarun
Dzielą skórę na żywym niedźwiedziu. Schetyna to biurokrata, księgowy -tłumów swoim marudzeniem nie porwie. Przede wszystkim jest słabym mówcą. Jak był w Szczecinie to dukał, smędził, mendził, przynudzał - nic ciekawego nie powiedział. Poza tym Schetyna wykosił "ludzi Tuska". Grzegorz nie daruje Donaldowi poniżanie go. Pamiętacie jak Napieralski wywindował Leszka Milera na przewodniczącego SLD, a ten niegodziwiec zasadził mu potem kopa i jak Grzesiu płakał. Schetyna nie dopuści "Ryżego" do comeback, bo wie, że rudy to fałszywy i zatka Grzesiem jakąś dziurę. Zresztą szkoda na PO czasu. To zgrana płyta.
2016-11-25 09:39:41
do @ jarun-a
- nie "penkaj", przyjedzie "król Europy" i zrobi "ordnung", nauczył się przy panu Martinie. Właśnie "demokraci liberalni" kombinują co zrobić z monarchą.
2016-11-24 18:55:02
Show must go on!
„Gabinet jeleni” rozpoczyna recenzowanie rządu PiS!
2016-11-24 13:03:04
Rozliczajmy... ale PO kolei, czyli wg. lat PO-ste-PO-wania...
Bardzo dobrze... ale zacznijcie najpierw od Siebie, PO swoich bylych 8 latach tego waszego nieudolnego i kulawego... PO-ste-PO-wania !!
2016-11-24 12:26:12
Jarun
No - jak Aruś Marchewka na ministra, to rząd będzie po byku :-) Oczywiście Kiepski na prezydenta. Schetyna kłamie - nie cierpi Ewki Kopacz, a ona jego. Lista "orłów" Schetyny...boki zrywać. Skąd on nabrał te niedojdy?
2016-11-24 09:41:14
vera
i tak nikt nie przebije premiera cieni Glińskigo który premierował cieniom przez ponad 2 lata
2016-11-24 09:29:33
Dzieci
Takie zachowanie można porównać do spotkania dzieci w piaskownicy, które bawią się w to, kim będą w przyszłości. A wiadomo, chcieć to sobie można.
2016-11-24 07:44:07
Trzeba patrzeć pisowcom na ręce
bo już zaczynają Polaków okradać
2016-11-24 07:44:04

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Czego szczecinianie życzą na nowy rok
Jarmark Bożonarodzeniowy 2017
Mikołajowa atrakcja od Coca Coli
Poprzedni Następny

Nekrologi

kondolencje