poniedziałek, 21 sierpnia 2017.
Strona główna > Kraj > „Gabinet cieni” rozpoczyna recenzowanie rządu PiS

„Gabinet cieni” rozpoczyna recenzowanie rządu PiS

„Gabinet cieni” rozpoczyna recenzowanie rządu PiS
Data publikacji: 2016-11-23 23:25
Ostatnia aktualizacja: 2016-11-25 17:54
Wywietleń: 1135 174865

W niedzielę (27 listopada) "gabinet cieni" PO rozpocznie recenzowanie aktywności rządu PiS. Opiniowanie działań poszczególnych ministerstw potrwa co najmniej do Świąt Bożego Narodzenia - poinformował w środę (23 listopada) szef PO Grzegorz Schetyna.

- Chcemy to zrobić w niedzielę. Rozpoczniemy recenzje, podsumowanie roku rządów złego rządu PiS; będziemy analizować aktywności i osiągnięcia, też te pisane w cudzysłowie, poszczególnych ministerstw. Zaczniemy to robić w najbliższą niedzielę i będziemy chcieli codziennie do świąt - czy do końca roku, jeżeli nie zdążymy do świąt - przedstawić opinię o każdym z ministrów i o ich aktywności oraz ich urzędników - zapowiedział Schetyna. Przypomniał, że w czwartek, w południe, na inauguracyjnym posiedzeniu spotka się gabinet cieni PO.

- Przedstawimy zasady naszej pracy, funkcjonowania tego gabinetu - mówił lider PO na konferencji prasowej w Sejmie. Dodał, że w prace gabinetu cieni mają angażować się też europosłowie i samorządowcy PO oraz niezależni eksperci.

Zaprezentowany w ubiegły czwartek gabinet cieni PO to prawie 50 osób - "premier", dwóch "wicepremierów", 21 "ministrów" i ich zastępców. Zastępcami "premiera" Schetyny zostali była premier Ewa Kopacz i b. szef MON Tomasz Siemoniak. W składzie gabinetu znaleźli się również: szef klubu PO Sławomir Neumann (resort rozwoju i infrastruktury), Rafał Grupiński (kultura i dziedzictwo narodowe), Borys Budka (sprawy wewnętrzne i administracja), Czesław Mroczek (obronność), Rafał Trzaskowski (sprawy zagraniczne), Krzysztof Brejza (sprawiedliwość), Włodzimierz Nykiel (finanse), Urszula Augustyn (edukacja), Piotr Wach (nauka i szkolnictwo wyższego), Tomasz Grodzki (zdrowie).

"Ministrami" w gabinecie PO są ponadto: Michał Szczerba (polityka senioralna), Jarosław Duda (praca i polityka społeczna), Arkadiusz Marchewka (cyfryzacja), Jacek Protas (minister ds. samorządów), Dorota Niedziela (rolnictwo), Ireneusz Raś (sport i turystyka), Gabriela Lenartowicz (środowisko), Tadeusz Aziewicz (gospodarka morska), Małgorzata Janyska (gospodarka), Zdzisław Gawlik (energia). Monika Wielichowska jest w gabinecie cieni pełnomocniczką ds. równego statusu, sekretarz generalny PO Stanisław Gawłowski - szefem Komitetu Stałego, a skarbnik Mariusz Witczak - szefem KPRM.

(pap)

 

Na zdjęciu: Przewodniczący Platformy Obywatelskiej Grzegorz Schetyna (w środku), wiceprzewodniczący PO Tomasz Siemoniak (z prawej) oraz szef KP PO Sławomir Neumann (z lewej)  

Fot. PAP/Tomasz Gzell

Komentarze

zak
Ryszard Florek, prezes polskiego Fakro - jednego z największych producentów okien w Europie - w wywiadzie dla "Forbes" zauważył ciekawą rzecz: "Dunka Margrethe Vestager jest komisarzem UE ds. konkurencji. Ona połowę spotkań ma z duńskimi przedsiębiorcami. Ciągle główkuje, co zrobić, by rozwijała się duńska gospodarka. Jak się zwróciliśmy do Janusza Lewandowskiego, gdy zasiadał w Komisji, to powiedział nam, że jest z Polski, więc mu nie wypada zabiegać o to, by polska firma nie była dyskryminowana w Unii Europejskiej" (sic!). (25/11/2016)
2016-11-25 17:43:50
@cid
Z choinki się urwałeś i boleśnie uderzyłeś się w główkę spadając?
2016-11-25 16:13:55
cid
W pierwszej kolejności niech się zajmą wyczynami Ministra Macierewicza, zanim do reszty pozbawi Polskę możliwości obronnych
2016-11-25 13:14:03
MIETEK SOCHA
platforma , to rzeczywiście cienie. 8 lat pokazali jak się nie rządzie no nie sytuowanym krajem,efekt wiadomy. niech walczą o miejsce ......w parlamencie bo i tam mogą wypaść za burtę ,wykonując złą robotę opozycyjną.
2016-11-25 11:50:14
Dryja
"Rozpoczniemy recenzje, podsumowanie roku rządów złego rządu PiS." Może i zły ale to powinno wynikać z recenzji a nie z przygotowań do.
2016-11-25 10:09:53
Jarun
Dzielą skórę na żywym niedźwiedziu. Schetyna to biurokrata, księgowy -tłumów swoim marudzeniem nie porwie. Przede wszystkim jest słabym mówcą. Jak był w Szczecinie to dukał, smędził, mendził, przynudzał - nic ciekawego nie powiedział. Poza tym Schetyna wykosił "ludzi Tuska". Grzegorz nie daruje Donaldowi poniżanie go. Pamiętacie jak Napieralski wywindował Leszka Milera na przewodniczącego SLD, a ten niegodziwiec zasadził mu potem kopa i jak Grzesiu płakał. Schetyna nie dopuści "Ryżego" do comeback, bo wie, że rudy to fałszywy i zatka Grzesiem jakąś dziurę. Zresztą szkoda na PO czasu. To zgrana płyta.
2016-11-25 09:39:41
do @ jarun-a
- nie "penkaj", przyjedzie "król Europy" i zrobi "ordnung", nauczył się przy panu Martinie. Właśnie "demokraci liberalni" kombinują co zrobić z monarchą.
2016-11-24 18:55:02
Show must go on!
„Gabinet jeleni” rozpoczyna recenzowanie rządu PiS!
2016-11-24 13:03:04
Rozliczajmy... ale PO kolei, czyli wg. lat PO-ste-PO-wania...
Bardzo dobrze... ale zacznijcie najpierw od Siebie, PO swoich bylych 8 latach tego waszego nieudolnego i kulawego... PO-ste-PO-wania !!
2016-11-24 12:26:12
Jarun
No - jak Aruś Marchewka na ministra, to rząd będzie po byku :-) Oczywiście Kiepski na prezydenta. Schetyna kłamie - nie cierpi Ewki Kopacz, a ona jego. Lista "orłów" Schetyny...boki zrywać. Skąd on nabrał te niedojdy?
2016-11-24 09:41:14
vera
i tak nikt nie przebije premiera cieni Glińskigo który premierował cieniom przez ponad 2 lata
2016-11-24 09:29:33
Dzieci
Takie zachowanie można porównać do spotkania dzieci w piaskownicy, które bawią się w to, kim będą w przyszłości. A wiadomo, chcieć to sobie można.
2016-11-24 07:44:07
Trzeba patrzeć pisowcom na ręce
bo już zaczynają Polaków okradać
2016-11-24 07:44:04

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu

Filmy

Mistrzostwa Europy w siatkówce coraz bliżej
Splash of Colors
Pożegnaliśmy żaglowce
Poprzedni Następny

Nekrologi

kondolencje

Henryk Piłat