środa, 13 grudnia 2017.
Strona główna > Gospodarka > Zachodniopomorska kuchnia na targach „Grüne Woche”

Zachodniopomorska kuchnia na targach „Grüne Woche”

Zachodniopomorska kuchnia na targach „Grüne Woche”
Data publikacji: 2016-01-13 11:27
Ostatnia aktualizacja: 2017-11-18 19:33
Wywietleń: 1512 97212

150 kilogramów świeżej ryby i 50 kg wędzonych pstrągów zabiorą nasi kucharze do Berlina. Przygotują z nich potrawy na międzynarodowych targach „Grüne Woche”, które w piątek (15 bm.) rozpoczynają się w Berlinie.

Województwo zachodniopomorskie uczestniczy w targach „Grüne Woche” w Berlinie nieprzerwanie od roku 2003. To jedna z największych i najbardziej prestiżowych imprez tego typu w naszej części Europy.

– W tym roku szczególną uwagę poświęcimy pokazom, w których królować będą dania z pstrągiem w roli głównej. Aktywny udział z pewnością wykorzystamy do poszukiwania nowych rynków zbyt – mówi Jarosław Rzepa, wicemarszałek województwa.

Nasze stoisko będzie miało kształt wiejskiej chaty. Na 40 m kw. pokażemy to, co najsmaczniejsze na Pomorzu Zachodnim. Tradycyjnie nie zabraknie miodów i pszczelich produktów. Swoją ofertę garmażeryjną zaprezentuje w Berlinie także spółdzielnia socjalna Drakkar z Recławia w powiecie kamieńskim, która przygotuje rozmaite pierogi, krokiety oraz chleb ze smalcem. Gości targów do odwiedzenia stoiska ma zachęcić kulinarny pokaz przygotowany przez hotel Leda SPA z Kołobrzegu oraz gospodarstwo rybackie Zielenica.

Po raz pierwszy na targach „Grüne Woche” zaprezentuje się apteka „Tilia”, która będzie zachęcać m.in. do spróbowania specjalnie przygotowanych mieszanek nasion wzbogaconych o kwasy Omega 3.

Wśród wystawców będzie także Winnica Turnau z Baniewic, której wina w zeszłym roku zdobyły wiele nagród, w tym medale ENOEXPO 2015. 


Międzynarodowe Targi Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa „Grüne Woche 2016” potrwają do niedzieli (24 bm.), na terenie Międzynarodowych Targów Berlińskich-Messe Berlin. Stoisko Pomorza Zachodniego znajdziemy w hali nr 11.2 (numer stoiska – 109).

(żan)

Fot. Urząd Marszałkowski

Komentarze

Woche
Nieźle; pstrąg, rzepa - może być smacznie.
2016-01-14 07:00:14

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Jarmark Bożonarodzeniowy 2017
Mikołajowa atrakcja od Coca Coli
Międzynarodowa flota przy Wałach
Poprzedni Następny

Nekrologi

kondolencje