wtorek, 23 stycznia 2018.
Strona główna > Gospodarka > Wino z Leśnego Dworku

Wino z Leśnego Dworku

Wino z Leśnego Dworku
Data publikacji: 2016-04-06 10:03
Ostatnia aktualizacja: 2017-11-18 19:33
Wywietleń: 1074 127110

Rośnie 1400 krzaków winorośli na prywatnej posesji w Darłowie. W tym roku szykuje się kolejne winobranie i produkcja szlachetnego trunku. A potem degustacja w stylowych pomieszczeniach Leśnego Dworku.

Darłowski biznesmen Mariusz Szubert postanowił udowodnić, że dobre wino można wyprodukować niekoniecznie we Francji czy Włoszech. 5 lat temu w swojej prywatnej posiadłości posadził szczepy zahartowane w klimacie północnej Polski. Wyrosły pierwsze winogrona, a z nich wytworzony został trunek. Pierwsze toasty wzniesiono dwoma gatunkami własnych win: Leon Millot Rondo (czerwone) oraz Aurora i Bianka (białe). 

Obecnie na terenie przy Leśnym Dworku rośnie 1400 krzaków winorośli. Co z tego wyniknie?

– W tym roku liczymy na pełne winobranie i wyprodukowanie ponad trzech tysięcy butelek białego i czerwonego wina wytrawnego – mówi Mariusz Szubert. – Wraz z żoną podjęliśmy decyzję o powiększeniu winnicy. Przygotowujemy kolejne tereny, aby również na nich posadzić winogrona.



Winorośl wymaga gleby bogatej w azot. Winnica musi mieć dobre nasłonecznienie i osłonę przed wiatrami czy burzami. Wskazane jest lekkie pochylenie gruntu w kierunku południowym. Jednak zasadniczą kwestią jest wybór odpowiednich sadzonek i odmian winogron.

– W naszym klimacie odpowiednie są odmiany odporne na chłód typu Bianca, które sprostają naszej kapryśnej aurze – wyjaśnia.

Mariusz Szubert wybudował profesjonalną winiarnię. Tutaj znajdują się urządzenia do przetwarzania winogron, przechowywania, laboratoryjnego badania wina oraz butelkowania i etykietowania. Winiarnia jest przystosowana do produkcji i leżakowania wytworzonych win. 


Czy łatwo parać się tego rodzaju biznesem? Mariusz Szubert podaje, że założenie komercyjnej winnicy wymaga wielu starań i uzyskania pozwoleń. Najpierw należy powiadomić Agencję Rynku Rolnego i tam zarejestrować winnicę. Trzeba też spełnić wymogi sanitarne, które stawia Inspektorat Jakości Handlowej. O produkcji wina trzeba również poinformować służby celne. Nadto należy wykupić koncesję na alkohol. A potem spodziewać się licznych kontroli ze stron organów sanitarnych i podatkowych. ©℗

(m)

Fot. Leszek Walkiewicz

Komentarze

Wino
W Polsce nie ma klimatu na uprawę winorośli, słońce świeci zbyt krótko, temperatura jest nieodpowiednia, ale co tam, trzeba jakoś zabłysnąć.
2016-04-06 11:48:20

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
-3
na godz. 09:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Bicie rekordu w spinningu rowerowym
Światełko do nieba 2018
Wielkie granie na Łasztowni
Poprzedni Następny

kondolencje

Elżbiety Zych
W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy