wtorek, 24 kwietnia 2018.
Strona główna > Gospodarka > Kakaowy biznes na Łasztowni

Kakaowy biznes na Łasztowni

Kakaowy biznes na Łasztowni
Data publikacji: 2018-02-13 07:32
Ostatnia aktualizacja: 2018-02-13 12:20
Wywietleń: 1125 313773

Ziarno kakaowe w workach to jeden z towarów obsługiwanych w rejonie drobnicowym szczecińskiego portu. Egzotyczny ładunek trafia z kontenerów do magazynu nr 7 znajdującego się na terenie Wolnego Obszaru Celnego. Odbiorcą jest pobliskie Przedsiębiorstwo Przemysłu Cukierniczego „Gryf” (należące do francuskiej grupy Cémoi).

Przyjemny czekoladowy zapach, dochodzący często z Łasztowni, pochodzi ze wspomnianego „Gryfu”. Fabryka przy ul. Władysława IV produkuje masę kakaową, kuwerturę i inne tego typu wyroby, ale zanim to nastąpi, długą drogę musi przebyć podstawowy surowiec, czyli ziarno kakaowe.

Do Szczecina przypływa statkami, m.in. z Wybrzeża Kości Słoniowej, Ekwadoru czy Wenezueli.

– Ze względu na to, że towar przychodzi spoza Unii Europejskiej, przechowujemy go na terenie Wolnego Obszaru Celnego – wyjaśnia Monika Żaboklicka ze spółki DB Port Szczecin, obsługującej ten ładunek. – Żeby nie trzeba było od razu płacić cła i podatków, składuje się go w miejscu, które celnie jest traktowane poniekąd jako zagranica.

Ziarno kakaowe przypływa w kontenerach, zapakowane w worki (po ok. 70 kg). Kontenery muszą być zwolnione jak najszybciej, dlatego rozładunek musi być przeprowadzony sprawnie. Worki z ziarnem są ręcznie przekładane na portowe palety i przewożone do magazynu nr 7, a tam rozmieszczane przy pomocy układarki. Obecnie są składowane na parterze i pierwszym piętrze.

Rocznie DB Port Szczecin przeładowuje po kilka tysięcy ton tego egzotycznego towaru.

– Jest to ciekawy ładunek, na którego rzecz świadczy się także inne usługi, np. fumigację, czyli chemiczne zwalczanie szkodników – dodaje M. Żaboklicka.

W magazynie pobierane są próbki ziarna dla „Gryfu”, który później je analizuje w swoim laboratorium.

Jak nam powiedział jeden z pracowników pobierających próbki, z ładunkiem potrafią przypłynąć do portu jaszczurki, motyle, egzotyczne owady, a szczególnie dużo moli spożywczych.

(ek)

Fot. Dariusz GORAJSKI

Kakaowy biznes na Łasztowni Kakaowy biznes na Łasztowni Kakaowy biznes na Łasztowni Kakaowy biznes na Łasztowni Kakaowy biznes na Łasztowni Kakaowy biznes na Łasztowni Kakaowy biznes na Łasztowni Kakaowy biznes na Łasztowni Kakaowy biznes na Łasztowni Kakaowy biznes na Łasztowni Kakaowy biznes na Łasztowni Kakaowy biznes na Łasztowni

Komentarze

kjh
Miasto portowe, to dobrze, że są artykuły o porcie.
2018-02-13 12:09:07
obserwator(R)
Po co Portowi Rybackiemu Gryf ziarno kakaowe? Przeciez tam jest chłodnia i ryby trzymaja a nie czekolade produkuja? To jakas inna produkcja na chłodni?
2018-02-13 09:52:18
zatkało kakao
Co to za zmasowany "atak" na port". Już kolejny artykuł w szczecińskich mediach o tym samym.
2018-02-13 07:43:40

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
14
na godz. 12:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Fontanna przy deptaku trysnęła kolorami
Zakwitły szczecińskie magnolie
Potańcówka w filharmonii z paprykarzem i oranżadą
Poprzedni Następny

Nekrologi

kondolencje

W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy