niedziela, 22 października 2017.
Strona główna > Gospodarka > Jedni wyrzucają, inni nie mają co jeść

Jedni wyrzucają, inni nie mają co jeść

Jedni wyrzucają, inni nie mają co jeść
Data publikacji: 2016-03-29 11:44
Ostatnia aktualizacja: 2016-03-30 13:43
Wywietleń: 78 126120

Senatorowie pracują nad rozwiązaniami prawnymi, które mają ograniczyć skalę marnowania jedzenia w Polsce. Zgodnie z projektem handlowcy będą musieli płacić za niszczenie żywności i tłumaczyć, ile produktów przekazali na cele charytatywne. Jeśli tego nie zrobią, zapłacą grzywnę.

Każdego roku marnuje się na świecie 1,9 mld ton żywności, co stanowi jedną trzecią całego wyprodukowanego jedzenia. W Europie marnujemy ponad 100 mln ton żywności a w Polsce – według Eurostatu – 9 mln ton. Pod tym względem wśród państw Unii Europejskiej zajmujemy piąte miejsce, za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją oraz Holandią.

W Polsce najmniej jedzenia marnują producenci – 8 proc. i restauracje – 13 proc., dość dużo konsumenci – 32 proc. a najwięcej supermarkety – 45 proc. W krajach zachodnich wygląda to nieco inaczej. Tam najwięcej żywności wyrzucają konsumenci.

Najczęściej na śmietnik trafia pieczywo (62 proc.), owoce (47 proc.), wędliny (46 proc.) i warzywa (35 proc.), a w dalszej kolejności ziemniaki, jogurty, sery, mięso, mleko i fast foody.

Do strat finansowych należy zapisać nie tylko cenę wyrzuconej żywności, ale też takie straty, jak niepotrzebne zużycie wody, prądu i paliwa. Zużycie przy produkcji żywności coraz bardziej deficytowej wody jest bardzo duże. Wyrzucona kanapka z serem to 100 litrów zmarnowanej wody, na wyprodukowanie kilograma ziemniaków trzeba zużyć 300 l wody, a 1 kg wołowiny – aż 6 tys. l wody.

Piotr Dużak


Fot. bankizywnosci.pl

Więcej we wtorkowym „Kurierze Szczecińskim” i e-wydaniu z dnia 29 marca 2016 roku

Komentarze

Auchan to chyba rekordzista!
Auchan to chyba rekordzista- inne markety choćby próbują- przeceniaja od 25Lidldo nawet 90% Kaufland! W "Oszołomie" jak ktoś ma chwilę, to przecenę zrobi- a jak nie to nawet kilkadziesiąt kilo drobiu pakowanego do śmieci Mięsa nie- bo przecież sami rozbierają ;) Uważajcie na mielone!
2016-03-30 13:10:01
jan
1. Wyrzuca się żywność przeterminowaną lub psującą się. Takiej żywności nie wprowadza się do obrotu wtórnego bo Sanepid i zwykła przyzwoitość na to nie pozwala. 2. Żaden konsument nie jest laborantem i nie obliczy co do grama ile będzie potrzebował, a jak mu zacznie pleśnieć jakiś kawałek to nie będzie biegał po mieście w poszukiwaniu punktu zbiórki. 3. Z produkcji żywności i handlu nią utrzymuje się wielu ludzi i dla własnego dobra nie są zainteresowani spadkiem sprzedaży. 4. Artykuł jest infantylny i gra na ludzkich emocjach. Równie dobrze można apelować o zaprzestanie kąpieli i prania bo to zużywa wodę i energię.
2016-03-30 10:08:12
Zuzia
To prawdziwe oblicze polskiego kapitalizmu - zdychaj "robolu", my zlodzieje polskiego majatku narodowego mamy sie dobrze!!!!!
2016-03-29 13:23:54
Żywność
Niemożliwe, to za poprzednich rządów piekarz dostawał karę za oddanie pieczywa, a teraz takie coś - czyli jednak można?
2016-03-29 11:55:27

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu

Filmy

Marsz różowej wstążki 2017
Lekarze wspierali lekarzy
Krokusowa inauguracja w Różance
Poprzedni Następny

Nekrologi