środa, 13 grudnia 2017.
Strona główna > Gospodarka > Jedni wyrzucają, inni nie mają co jeść

Jedni wyrzucają, inni nie mają co jeść

Jedni wyrzucają, inni nie mają co jeść
Data publikacji: 2016-03-29 11:44
Ostatnia aktualizacja: 2017-11-18 19:33
Wywietleń: 174 126120

Senatorowie pracują nad rozwiązaniami prawnymi, które mają ograniczyć skalę marnowania jedzenia w Polsce. Zgodnie z projektem handlowcy będą musieli płacić za niszczenie żywności i tłumaczyć, ile produktów przekazali na cele charytatywne. Jeśli tego nie zrobią, zapłacą grzywnę.

Każdego roku marnuje się na świecie 1,9 mld ton żywności, co stanowi jedną trzecią całego wyprodukowanego jedzenia. W Europie marnujemy ponad 100 mln ton żywności a w Polsce – według Eurostatu – 9 mln ton. Pod tym względem wśród państw Unii Europejskiej zajmujemy piąte miejsce, za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją oraz Holandią.

W Polsce najmniej jedzenia marnują producenci – 8 proc. i restauracje – 13 proc., dość dużo konsumenci – 32 proc. a najwięcej supermarkety – 45 proc. W krajach zachodnich wygląda to nieco inaczej. Tam najwięcej żywności wyrzucają konsumenci.

Najczęściej na śmietnik trafia pieczywo (62 proc.), owoce (47 proc.), wędliny (46 proc.) i warzywa (35 proc.), a w dalszej kolejności ziemniaki, jogurty, sery, mięso, mleko i fast foody.

Do strat finansowych należy zapisać nie tylko cenę wyrzuconej żywności, ale też takie straty, jak niepotrzebne zużycie wody, prądu i paliwa. Zużycie przy produkcji żywności coraz bardziej deficytowej wody jest bardzo duże. Wyrzucona kanapka z serem to 100 litrów zmarnowanej wody, na wyprodukowanie kilograma ziemniaków trzeba zużyć 300 l wody, a 1 kg wołowiny – aż 6 tys. l wody.

Piotr Dużak


Fot. bankizywnosci.pl

Więcej we wtorkowym „Kurierze Szczecińskim” i e-wydaniu z dnia 29 marca 2016 roku

Komentarze

Auchan to chyba rekordzista!
Auchan to chyba rekordzista- inne markety choćby próbują- przeceniaja od 25Lidldo nawet 90% Kaufland! W "Oszołomie" jak ktoś ma chwilę, to przecenę zrobi- a jak nie to nawet kilkadziesiąt kilo drobiu pakowanego do śmieci Mięsa nie- bo przecież sami rozbierają ;) Uważajcie na mielone!
2016-03-30 13:10:01
jan
1. Wyrzuca się żywność przeterminowaną lub psującą się. Takiej żywności nie wprowadza się do obrotu wtórnego bo Sanepid i zwykła przyzwoitość na to nie pozwala. 2. Żaden konsument nie jest laborantem i nie obliczy co do grama ile będzie potrzebował, a jak mu zacznie pleśnieć jakiś kawałek to nie będzie biegał po mieście w poszukiwaniu punktu zbiórki. 3. Z produkcji żywności i handlu nią utrzymuje się wielu ludzi i dla własnego dobra nie są zainteresowani spadkiem sprzedaży. 4. Artykuł jest infantylny i gra na ludzkich emocjach. Równie dobrze można apelować o zaprzestanie kąpieli i prania bo to zużywa wodę i energię.
2016-03-30 10:08:12
Zuzia
To prawdziwe oblicze polskiego kapitalizmu - zdychaj "robolu", my zlodzieje polskiego majatku narodowego mamy sie dobrze!!!!!
2016-03-29 13:23:54
Żywność
Niemożliwe, to za poprzednich rządów piekarz dostawał karę za oddanie pieczywa, a teraz takie coś - czyli jednak można?
2016-03-29 11:55:27

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Jarmark Bożonarodzeniowy 2017
Mikołajowa atrakcja od Coca Coli
Międzynarodowa flota przy Wałach
Poprzedni Następny

Nekrologi

kondolencje